Thomas Azier op tour met het Noordpool Orkest.

Het theatrale heeft Thomas Azier nooit geschuwd, maar orkestraal werd het nog niet eerder. Tot de avant-popmuzikant kort geleden in contact kwam met Reinout Douma, dirigent en oprichter van het Noordpool Orkest. Al gauw bleek de combinatie een onvermijdelijke. De veelal duistere en onstuimige nummers op Aziers meest recente albums steken in deze formatie, geheel opnieuw gearrangeerd, op tot orkaankracht. Na een succesvolle samenwerking op het Grasnapolsky festival zijn dit de enige concerten van Thomas Azier in Nederland dit jaar, die in februari zijn nieuwe album ‘The Inventory Of Our Desire’ uitbracht. 

Thomas Azier: “Iets wat ik van de aanpak van Tom Waits heb geleerd, is om mensen die autodidact zijn bij elkaar te zetten met mensen die jaren hebben gestudeerd om hun instrumenten onder de knie te krijgen. Naarmate ik ouder werd groeide mijn nieuwsgierigheid naar samenwerking met muzikanten en het sterke verlangen klassieke en experimentele werkvormen te ontdekken, op zoek naar een eigen vorm van popmuziek. De laatste jaren ben ik dichterbij mijn artistieke visie gekomen door te werken met een strijkorkest. Helaas heb ik door de pandemie nooit de kans gekregen deze songs live te vertonen. Het Noordpool Orkest bied mij de kans om het werk van ‘Love, Disorderly’ en mijn nieuwe album ‘The Inventory Of Our Desire’ live te vertonen. Hierin komt alles waar ik de afgelopen, vrij eenzame jaren, zo naar verlangd heb: samenspel, improvisatie en experiment.”

Azier’s hypnotiserende muziek een inspiratie voor Noordpool Orkest

Thomas Azier (1987) is een Nederlandse componist, producer, zanger en performer, opgegroeid in Friesland en dus met een band met het Noorden. Na meer dan 10 jaar wonen en werken in diverse Europese steden is hij neergestreken in Parijs. Afgelopen februari bracht hij zijn nieuwe album ‘The Inventory Of Our Desire’ uit. Live speelde Thomas meer dan 500 concerten op o.a. festivals als Lowlands, Best Kept Secret, Eurockéennes & Montreal Jazz.    

Reinout Douma:“De intense en hypnotiserende muziek van Thomas Azier is inspirerend voor het Noordpool Orkest. Muziek waarin grenzen tussen akoestische en elektronische instrumenten vervagen. Muziek die uitnodigt om orkestraal uitgebouwd te worden, met explosieve jazz improvisaties en experiment. Het ene moment is het ingetogen en bezwerend, het andere moment avantgardistische pop.” 

Noordpool Orkest: alles behalve klassiek

Het Noordpool Orkest bestaat onder het credo “Alles behalve klassiek” en is innovatief specialist in 21e-eeuwse muziek – je kunt het in het spectrum der orkesten het best vergelijken met het metropole orkest. De grenzen van genres als de hedendaagse popmuziek en dance worden opgezocht en daarnaast is er ruimte voor improvisatie met moderne jazz en niet-Westerse muziek. Het Noordpool Orkest gaat op zoek naar nieuw instrumentarium, zoals elektronica en niet-Westerse instrumenten, met als doel nieuwe orkestmuziek te maken.

Ticketlink 25/10 SPOT Groningen

Ticketlink 26/10 Philharmonie