Première! Een samenwerking met Thomas Azier op Grasnapolsky 2023

Foto: Ferran Huijsmans

Noordpool Orkest zal tijdens het festival Grasnapolsky samen optreden met de Nederlandse zanger en performer Thomas Azier. De in Parijs gevestigde componist brengt in februari zijn nieuwe album The Inventory of Our Desire uit en zal met deze première samen met ons orkest een extra dimensie geven aan zijn nieuwe werk. Het muziek-, kunst- en expeditieprogramma van festival Grasnapolsky 2023 vindt plaats op 10, 11 en 12 maart 2023 in Fabriek de Toekomst, Scheemda.

De samenwerking biedt een unieke kijk op het al veelzijdige werk van Azier, die ook veel successen kent buiten onze landsgrenzen. Zijn invloeden komen veelal uit zijn directe omgeving, zoals zijn eerdere woonplaatsen in Friesland, Berlijn en nu Parijs. Deze invloeden zijn duidelijk hoorbaar op het nieuwe album, dat electronica, jazz, neoklassiek, gitaarballades en zelfs een slaapliedje voor zijn pasgeboren zoon bevat. Een veelzijdigheid die nu wordt aangevuld door een voltallig orkest.

Azier: “Iets wat ik van de aanpak van Tom Waits heb geleerd, is om mensen die autodidact zijn bij elkaar te zetten met mensen die jaren hebben gestudeerd om hun instrumenten onder de knie te krijgen. Naarmate ik ouder werd groeide mijn nieuwsgierigheid naar samenwerking met muzikanten en het sterke verlangen klassieke en experimentele werkvormen te ontdekken, op zoek naar een eigen vorm van popmuziek. Met mijn vierde album Love, Disorderly ben ik dichterbij mijn artistieke visie gekomen door te werken met een strijkorkest.”

Orkestleider Reinout Douma volgt de carrière van Azier al zeker acht jaar en heeft de muzikant zijn oeuvre zien uitbreiden en diversifiëren. Met de toevoeging van muzikanten als jazz-saxofonist Maarten Hogenhuis, gitarist Obi Blanche en jazzdrummer Simon Segers, heeft Azier met overtuiging de deur naar jazz opengezet. “Dat biedt enorm veel mogelijkheden, ook voor Noordpool. Niet alleen voor grootse orkestraties met strijkers, maar ook voor spannende jazz-improvisaties.”

Het is niet de eerste keer dat Noordpool Orkest een bijzondere samenwerking aangaat met een bekende artiest die niet direct in het beeld van ‘klassieke’ orkestrale muziek valt. Noordpool deelde afgelopen jaar ook al het podium van Grasnapolsky met electro-duo Amy Root. Deze samenwerkingen vormen het karakter van wat Noordpool beoogt als orkest met een specialisatie in 21e-eeuwse muziek, waaronder hedendaagse electro en jazz.

Het gaat Douma niet alleen om het simpelweg aanvullen of ‘voller maken’ van het bestaande werk van Azier. Over de samenwerking met Azier zeg hij: “Momenteel zijn we op afstand arrangementen aan het bespreken. Het gaat niet alleen om orkestratie aan de bestaande nummers toevoegen en ze daarmee groter te maken. Je wil niet een rode deur nog roder verven, maar juist met blauw omlijsten om het interessanter te maken.”

Azier geeft eveneens aan erg uit te kijken naar de mogelijkheid van spelen met een voltallig orkest: “Helaas heb ik door de pandemie nooit de kans gekregen de songs van Love, Disorderly live te vertonen. Grasnapolsky en Noordpool Orkest bieden mij de kans om dit werk en mijn nieuwe album live te vertonen. Hierin komt alles waar ik de afgelopen, vrij eenzame jaren, zo naar verlangd heb: samenspel, improvisatie en experiment.”