Jazz te Gast

We zijn verheugd weer een aantal top musici bekend te mogen maken. Acht unieke muzikale persoonlijkheden, afkomstig uit alle hoeken van de wereld:  van New York tot Parijs en Hongarije tot Berlijn. Met de toevoeging van Petros Klampanis, Tineke Postma, Dodó Kis en de broers Stijn Cools en Bert Cools is de programmering van de ‘Greenhouse’ compleet. Daarnaast zijn de Nederlandse muzikanten Sanne Huijbrechts, Suzan Veneman en David Golek te gast op het festival. Wist u dat Jazz te Gast ook een educatief programma aanbiedt en samenwerkt met een vijftal basisscholen in Zuidhorn? Ook is ons festival in een nieuwe jas gehesen. Een nieuw logo, frisse lay-out voor de nieuwsbrief en achter de schermen wordt hard gewerkt aan een nieuwe website.

Dodó Kis
De Hongaarse Dodó Kis (1991) is een van de pioniers op de blokfluit op het gebied van live-elektronica en vrije improvisatie. Ze verlegt hierin zowel haar eigen grenzen, als die van het publiek. Dodó Kis speelt in diverse bands op het elektronische blaasinstrument EWI, zoals de experimenteel funk-rock band Jerboah. Ook maakt zij deel uit van aXolot, een blokfluittrio dat zich verdiept in klassiek, hedendaags en volksmuziek, theater en improvisatie. Dodó is een veel geziene artiest binnen de Amsterdamse en Europese improvisatie- en hedendaagse muziekwereld

Tineke Postma
Tineke Postma (1978) is met Candy Dulfer de succesvolste saxofoniste van Nederland. Nog voor ze in 2003 cum laude afstudeert aan het Conservatorium van Amsterdam brengt ze haar debuutalbum First Avenue uit, wint ze meerdere prijzen zoals de Jazz Juan Revelations Award (Juan 2009) en de prestigieuze Buma Boy Edgar Award (2015) en krijgt ze internationale erkenning. The Downbeat Polls vermeldde Tineke als Rising Star in de categorieën sopraan en altsaxofoon. Inmiddels is ze bekend van New York tot Tokio.

Petros Klampanis
Wanneer Petros Klampanis op het podium staat, gooit hij zichzelf volledig in de strijd, of hij nu soleert, begeleidt of zijn contrabas als percussie-instrument gebruikt. Als componist werd hij sterk beïnvloed door zijn studie in Amsterdam en New York, maar ook door de volksmuziek uit zijn geboorteland Griekenland. De in New York wonende bassist heeft samengewerkt met wereldberoemde artiesten zoals Snarky Puppy, Greg Osby en Shai Maestro. Zijn nieuwste album, Chroma, uitgebracht door Motema Records, werd bekroond als het beste Live-album van 2017, door de Independent Music Awards.

Sanne Huijbrechts Sanne Huijbregts (1992) is een meermalen onderscheiden vocaliste, vibrafoniste en componiste. Huijbrechts is niet alleen een excellente zangeres, op het podium omringt ze zich met elektronica, diverse percussie-instrumenten en de Xylosynth (een elektronische vibrafoon), die haar stem omlijsten met een veelvoud aan klanken en muziekweefsels. Haar muziek is een genre-overstijgend droomlandschap van ‘loops’, lyriek en intieme composities.

Muziekimprovisatie voor kids
Jazz te Gast is ook leuk voor kinderen! Het festival werkt samen met de basisscholen in Zuidhorn. De leerlingen van groep 7 krijgen vier weken lang workshops muziekimprovisatie van docent Nadine Strang. Zij studeerde zelf Jazz zang aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt momenteel als artistiek leider en trainer bij Kobranie. 
Strang maakt bij haar workshops gebruik van de Kobranie methode waarmee zij de leerlingen spelenderwijs leert improviseren en componeren. Ze beweegt kinderen tot een groot enthousiasme om te musiceren, improviseren, naar elkaar te luisteren en bewuste keuzes te maken. Vaardigheden die niet alleen een muzikaal aspect hebben, maar ook een sterk sociaal aspect- wat goed aansluit bij het inclusieve karakter van Jazz te Gast. 
Kinderen die enthousiast zijn geworden kunnen tijdens het festival een extra workshop volgen van Nadine Strang. Op vrijdagmiddag 14 juni en zaterdagochtend 15 juni kunnen zij met Nadine werken aan de spectaculaire opening van het festival: op het hoofdpodium met échte muzikanten.